Thursday, November 16, 2006

Remedii naturale sau medicamente de sinteză?

Aceasta problemă a aparut o dată cu instalarea unui nou flagel mondial (mai mult sau mai putin mediatizat, din motive economice, lesne de inteles) :intoxicaţia medicamentoasă prin exagerarea consumului de medicamente de sinteza.Paradoxal, deşi ne laudăm cu o medicina modernă, dezvoltată şi cu o industrie la fel, totuşi numarul persoanelor suferinde de diferite afecţiuni a crescut şi continuă să crească.Concluzia: avem medicină, dar nu avem sănătate.
Cum s-a ajuns aici?
Fiinţei umane, construite în acord cu Legile şi Voinţa Divina, îi este necesar un anumit regim de viaţă, în armonie cu Universul.Separarea individului de Sursa Supremă (Dumnezeu) prin greşeli repetate şi incălcări ale Legilor universale duce, invariabil, la suferinţă.Aceasta este sursa primară a îmbolnăvirii.
Medicina alopată, cel puţin deocamdată, acceptă un model trunchiat al fiinţei umane, acela reprezentat strict de corpul fizic şi de procesele fizice şi bio-chimice ce se desfaşoară în el. Medicina holistică priveşte omul ca un întreg, luând în considerare şi corpurile sale subtile: energetic, astral, mental, cauzal, budic şi atmic, la fel de importante, sau chiar mai importante decât structura fizică, având în vedere că aceasta este determinată de celelalte.Orice suferinţă apare mai întâi în unul din aceste corpuri subtile, mult mai târziu manifestandu-se la nivel somatic. Astfel, spre exemplu, o greşeală repetată la nivelul corpului emoţional (ex: mânie, furie, îndreptată asupra celor din jur), va duce la îmbolnăvirea corpului fizic (afecţiuni hepatice).Aceasta interdependenţă este necesar a fi luată în seamă atunci cănd se urmareşte vindecarea reală a unui individ, deoarece substanţele chimice ţintite doar asupra efectului (afecţiunii hepatice în cazul nostru) nu vor acţiona şi asupra cauzei (starea frecventă de furie) şi se va obţine doar o ameliorare a problemei, în nici un caz rezolvarea ei.
Orice afecţiune are o cauză subtilă (chiar şi accidentele sunt atrase tot de greşeli ale persoanei respective) şi necesită tratament pe căi fizice şi pe căi subtile.Medicina viitorului aduce în prim plan îmbinarea metodelor alopate actuale adresate corpului fizic cu tehnicile medicinei complementare, adresate în special corpurilor subtile.Numai o astfel de asociere va da rezultatele dorite, însă pentru aceasta este necesar să se renunte la false orgolii de ambele părţi, şi să se dorească o colaborare sinceră.
Starea de sănătate implică integritatea anatomo-functională, funcţii fiziologice optime, randament de viaţă maxim pe plan psiho-socio-cultural, toate fiind de fapt rezultatul armoniei cu Universul.În momentul în care acest echilibru se strică, apare suferinţa.
Întelegem prin “medicament” o substanţă sau un grup de substanţe de origine variabilă (minerală, vegetală, animală, artificială) care introduse in organism pe diferite căi (orală, injectabilă,etc) ajuta la refacerea stării de sănătate a celui căruia îi sunt administrate.Acceptând fiinţa umană ca fiind un complex fizic si subtil, este uşor de intuit că “medicamentul” trebuie să se adreseze în egală măsură acestor două aspecte, bivalenţa fiind absolut necesară.
Medicamentele de sinteză iniţial copiau structura chimică a unor remedii naturale, acum însă există şi reţete independente de acestea. Substanţele chimice obţinute în laborator actionează strict asupra corpului fizic şi nu într-un mod neapărat optim, deoarece nu sunt perfect compatibile cu acesta prin lipsa componentei energetice.În cantităţi mici acestea nu creează neplăceri, însa în cazul consumului cronic organismul va suferi efectele secundare ale acestora.În plus, acumularea lor în organism se face rapid şi depurarea acestor “deşeuri” necesită un efort consumptiv din partea acestuia pentru purificare.Un exemplu arbitrar ar fi efectul de “limbă incarcată” apărut după consumul de antibiotice, ce reflectă acest efort de purificare al corpului.Metabolizarea produşilor chimici improprii şi curăţarea organismului necesită un consum mare de energie din rezervele energetice proprii; iată astfel că deşi se obtine o ameliorare în ceea ce priveşte afectiunea tratată, per total apare o intoxicare a organismului cu deşeuri chimice, greu de epurat, şi spolierea lui de rezerve energetice.
In aceste conditii ne putem intreba: merită într-adevăr?
Aceste tipuri de produse medicamentoase vor avea întotdeauna o acţiune cu două tăişuri:un efect benefic principal şi multe altele dăunătoare, secundare.
Stările de intoxicare ale organismului sunt cauze importante de boală, şi acestea rezultă în urma unei alimentaţii nepotrivite, a poluării mediului înconjurator (tutun, gaze de eşapament), a intoxicaţiei medicamentoase, şi nu în ultimul rând autointoxicarii cu pesimism şi gânduri negative.
Să nu uităm că de-a lungul timpului multe dintre medicamente au fost retarse de pe piaţă după ce au fost comercializate ani buni, pentru că s-au dovedit dăunătoare (vezi cazul Vioxx, Algocalmin, Aulin, etc; ca şi o completare, Algocalminul încă se mai comercializează la noi in ţară, deşi în Occident a fost retras din consum de prin anii ’70-’80, datorită efectelor sale secundare grave; în România se poate achiziţona liber, fără reţetă, deşi este periculos- produce agranulocitoză!).
Dopajul medicamentos actual are, de fapt, o motivaţie mult mai tristă: oamenii işi cauta disperaţi salvarea din propria mizerie şi suferinţă în lucruri exterioare, uitând că, de fapt, sunt proprii lor stapâni, şi doar de ei inşişi depinde propria vindecare.Oamenii se aşteaptă ca medicul să le rezolve problemele printr-o pilulă, şi nici nu le trece prin cap că de fapt sunt singurii responsabili pentru starea in care se află şi in acelaşi timp singurii capabili să o corecteze!
Revenind la remedii, este evident că trebuie adusă o imbunătăţire celor actuale.Sunt necesare remedii cu acţiune mai blandă, fără efecte secundare, naturale, compatibile cu structura organismului, care să se adreseze în principal cauzei şi secundar efectelor. Plantele medicinale, în acest sens, reprezintă o alternativă viabilă, ele furnizând pe lângă un substrat fizic si chimic necesar vindecării şi unul energetic subtil, capabil să pună in rezonanţă fiinţa cu sfere benefice si vindecatoare ale Universului.Astfel,ele au proprietatea de a acţiona atât asupra corpului fizic, cât şi asupra celorlalte corpuri uman caracteristice (eteric, astral, mental, cauzal, budic şi atmic) deţinând toate premisele necesare unei vindecări complete, profunde.Trebuie insă să se ţină cont de anumite reguli de administrare, proprietăţile plantelor să fie pe deplin cunoscute, iar prescrierea lor să se facă de către un specialist, cel mai bine medic, care să aiba baza teoretică şi practică a unei astfel de proceduri.Automedicaţia de tip empiric, indiferent că este vorba de medicina alopată sau complementară, a avut de-a lungul timpului numeroase dezavantaje şi chiar efecte nedorite greu de reparat ulterior.

Cazuistica clinică actuală, insă, demonstrează că apariţia unor boli grave, violente, necesită medicaţie violentă, care să acţioneze eficient într-un timp scurt, important fiind efectul de moment şi mai putin efectele secundare. Aceasta se intamplă datorită nivelului scazut de constiinţă al civilizaţiei actuale, care neglijează de multe ori cele mai elementare reguli de prevenţie. În aceste cazuri medicamentele de tip alopat au o mai mare eficienţă; în schimb, în cazul unor afecţiuni cronice, sunt indicate tratamentele pe bază de substanţe naturale.
Sensul ascendent pe care îl are dezvoltarea civilizaţiei noastre reclamă transformari adecvate şi rapide şi în domeniul sănătaţii, iar medicina holistică are toate şansele să se impună ca medicină a viitorului.

1 Comments:

Blogger Mihaella Gheorghiu said...

Medicina holistica va fi medicina a viitorului,cu siguranta.treptat vor fi acceptate aceste cai caci si asta face parte din vointa divina.este vizibil ca D-zeu doreste o orientare clara catre energie si cunoasterea nevazutului.deja modificarile au inceput,iar omenirea cu cat se opune cu atat va simti repercursiuni.
va fi bine!ai citit scarlat demetrescu si valeriu popa?

5:02 AM  

Post a Comment

<< Home